Analizand descrierea prezentata de Dl Titus Gontea in spatiul media pentru traseul Taramul Celalalt deschis in Peretele Vaii Albe, finalizat in anul 2021, am sintetizat cele de mai jos.
Pornind de la premisa ca autorul documentului „Etica catararii in peretii de stanca”, in mod cert a respectat regulile pe care doreste sa le impuna altora, a rezultat astfel un traseu care corespunde cerintelor F.R.A.E.
Va rog sa analizati urmatoarele:
– de ce F.R.A.E. a renuntat sa mai faca omologari de trasee?
– pentru traseul utilizat ca exemplu, informatiile tehnice necesare celor care urmeaza a parcurge traseul vi se par suficiente?
– incurajati deschiderea de linii periculoase, cu distante de 10-15 m intre asigurarile fixe, neomologate, ca cea in discutie?
– vi se pare corect/util sa se propuna grade de rotpunkt pentru un traseu parcurs cu scarite?
– avand in vedere ca trasee similare ca stil, cum ar fi Cetatea Eterna, Ultimatum nu au mai fost repetate de la premiera, nici macar de catre cei care le-au deschis, vi se pare corect sa „dedicati” Peretele Vaii Albe exclusiv acestui gen?
– cui ii folosesc traseele care nu se mai repeta de la premiera?
– cine se ocupa de intretinerea unui traseu care „figureaza” ca exista, dar care nu are parcurgeri timp de 10-20 de ani?
– vi se pare corect sa NU tineti cont de rezultatele consultarii publice ale sondajului “Tendinte actuale in escalada sportiva outdoor din Romania”:
https://www.frae.ro/sporturi/escalada/noutati/168-rezultate-sondaj-securitate-in-escalada-sportiva-pe-stanca
Intrebarea 61
Preferati sa va catarati in trasee de perete(multipitch) amenajate pentru escalada sportiva(linie curatata pentru escalada sportiva de catre amenajatori, spituri la distanta rezonabila corelata cu dificultatea pasajelor) cu risc minim de accidentare in cazul unei caderi?
Da 81,6%, Nu 6,6%, Nu practic aceasta disciplina 11,8%
Intrebarea 63
Ati dori sa existe trasee de mai multe lungimi(multipitch) in peretii din Romania amenajate pentru escalada sportiva, cu spituri din inox la 2-3 metri distanta unul de celalalt?
Da 89,5%, Nu 3,9%, Nu practic aceasta disciplina 6,6%
Intrebarea 65
Ati dori sa existe trasee de mai multe lungimi(multipitch) in peretii din Romania amenajate pentru escalada sportiva, cu linia traseului condusa prin zone de stanca compacta, fara brane, fara fisuri inierbate, cu sanse de infiltrare sau udare minime?
Da 89,5%, Nu 2,6%, Nu practic aceasta disciplina 7,9%
Intrebarea 68
Ati dori sa existe trasee de mai multe lungimi(multipitch) in peretii din Romania amenajate pentru escalada sportiva, la care inainte de oferirea traseului catre comunitate, fiecare lungime sa fie parcursa rotpunkt si cotata ca la faleza de catre echipa de amenajatori?
Da 81,6%, Nu 11,8%, Nu practic aceasta disciplina 6,6%
Intrebarea 69
Ati dori sa existe trasee de mai multe lungimi(multipitch) in peretii din Romania amenajate pentru escalada sportiva, pentru care dupa amenajarea fiecarui traseu sa se puna la dispozitia comunitatii descrierea tehnica a acestuia, care sa contina: genul de catarare, gradul, numarul de asigurari, lungimea, expunerea la soare, defalcat pe fiecare lungime.
Da 92,1%, Nu 2,6%, Nu practic aceasta disciplina 5,3%
One comment
Andrei
August 22, 2021 at 8:39 am
Ramanand la studiul de caz, traseul Taramul Celalat, consultand schita, vedem ca traseul incepe de jos de tot din Circul 1. Nu mi-e prea clar ce fel de catarare e pana in circul de piatra, nici cati metri, nici cate lungimi, nici daca a fost parcursa (ca nu apare in descriere). In plus, traseul mai are 2 lungimi, sa le zicem lc -1 si lc 0, deschide demult de Dragos Ghitoc. Am rapelat demult peste linia aia, niste spituri manufacturate, vai steaua lor, intr-un horn aproape tot timpul ud. Nu mi-e clar daca au ramas la fel, daca s-au mai schimbat, nici daca au fost parcurse alea 2 lungimi.