UncategorizedAccident Mardare PVA 2020

July 29, 2021by admin0

Pentru ca am fost nominalizat de dl Titus Gontea in postarea lui pe FB, in care afirma ca „sigur am auzit” ce vorbea el cu colegul lui, fapt total neadevarat, dar folosit ca un mijloc de a distrage atentia de la faptele lui si a muta(macar partial) raspunderea la altii, voi descrie in continuare ce am vazut si auzit eu, incercand sa fiu cat de obiectiv pot in conditiile date.

In data de 18.09.2020 am intrat pe sus in traseul Memorial Emilian Cristea, organizati in doua echipe, respectiv Mardare-Ioni, Stamate-Castorul, cu scopul de a curata partea inferioara a traseului in vederea parcurgerii la rotpunkt si a incerca anumite lungimi din partea superioara.

Pe Brana Costilei i-am intalnit pe Titus si colegul lui(pe care nu-l cunosc, dar am aflat ulterior ca ar fi de la Salvamont). Castorul s-a oprit si a stat de vorba cu ei si apoi mi-a spus ca lucreaza la ultima lungime dintr-un proiect, amplasata de la Brana Costilei in sus.

Am intrat in Memorial in jurul de orei 10:00, cu planul urmator: echipa Mardare-Ioni curatenie pe lungimile1-7, echipa Stamate-Castorul catarat mansa pe lungimile 8-15, care fusesera curatate anterior. In dreapta mea, in Albastra mai era o echipa pe care am salutat-o.

In jurul orei 13:00 am auzit voci in stanga mea(privind peretele) si deasupra, fara sa stiu cine e. In stanga mea am vazut o sfoara de rapel si apoi pe dl Titus Gontea coborand. Nu stiam ce face, dar m-a surprins faptul ca au intrat la ora respectiva in perete cu echipe sub ei, stiind bine acest lucru deoarece vorbise cu Castorul inainte. In timp ce cobora, cat timp a fost in raza mea vizuala am vazut ca trece prin zone friabile, portiuni mixte de iarba si stanca si l-am vazut de mai multe ori lucrand cu ciocanul. Imi amintesc exact ca mi-am pus problema daca coboara pe un traseu existent sau pe o linie noua, deoarece zona in care se afla avea un aspect neumblat(ulterior am aflat ca era in traseul Ultimatum). Pe masura ce cobora nu m-am uitat atent la ce face, dar auzeam ciocanul lovind stanca si sunete de „plin” sau „gol” in functie de ce intalnea in cale.

Sub mine si usor stanga(privind peretele) il vedeam pe Mardare, care ajunsese in urcare in zona regruparii 4 din Memorial, intr-o zona de fata cazuta cu multa iarba. Pozitia lui era clara si vizibila pentru oricine se uita in jos.

Cand stateam in regruparea 11, asteptandu-l pe Castorul sa plece din regruparea 13, am auzit niste tipete prelungi si repetate(4 sau 5) de dedesubt. M-am speriat, pentru ca s-au auzit sinistru in perete si l-am sunat pe Mardare sa-l intreb ce se aude. Mi-a spus ca l-a lovit o piatra in coapsa, ca a curs sange mult, dar s-a cam oprit, ca nu pare nimic rupt, poate sa miste piciorul, dar zona lovita e amortita. Am discutat putin ce si cum si am inchis ca sa-l las sa-si foloseasca mainile. Titus si colegul isi continuau actiunea ca si inainte, fiind pe directia lui Mardare.

Mardare a strigat repetat sa fie atenti, ca l-a lovit o piatra. Titus a raspuns dupa o pauza: “Incercam”. Imi amintesc ca raspunsul mi s-a parut foarte nepotrivit in circumstantele date, dar nu am putut decat sa ma enervez.

Mardare a urcat pe blocatoare spre aripa din Memorial si apoi prin Carut, adica spre dreapta(privind peretele) si a iesit de sub incidenta echipei celor doi. A ajuns in apropierea mea, am discutat putin si a continuat urcarea. Nu vreau sa imi pierd timpul cu analizarea si comentarea faptelor de mai sus, pentru ca ma indoiesc ca se poate obtine altceva decat un „simpozion” inutil.

Accidente se pot intampla la catarat, este evident, dar sant importante cauzele acestora si comportamentul participantilor inainte, in timpul si dupa eveniment.

Mardare a scapat relativ usor, dar putea fi mult mai grav sau putem fi eu in locul lui.

Din cele descrise mai sus am pastrat o singura concluzie: oricand ma voi duce la catarat, o sa fiu atent daca in zona se afla dl Titus Gontea sau dl Aldea Cipi, in asa fel incat sa imi iau masuri de siguranta ca sa nu patesc ceva.

Mai jos am atasat o fotografie a peretelui, cu liniile traseelor Ultimatum si Memorial Emilian Cristea si pozitia aproximativa a persoanelor la momentul cand piatra l-a lovit pe Mardare, in asa fel incat lucrurile sa fie clare si pentru cei care nu cunosc situatia din teren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewheel/public_html/wp-content/themes/oxigeno/views/prev_next.php on line 10
previous
Solicitare de clarificari cu privire la documentul F.R.A.E., ”Etica catararii în peretii de stanca”

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/thewheel/public_html/wp-content/themes/oxigeno/views/prev_next.php on line 36
next
Analiza traseu Taramul Celalalt din Peretele Vaii Albe
error: Content is protected !!