Traseul Memorial Emilian Cristea
Cu ocazia proiectului de amenajare si parcurgere rotpunkt a traseului Carutul cu Rotile(CCR) din Peretele Vaii Albe(PVA), pe masura ce am reusit sa ma adaptez la conditiile din perete, am inceput sa ma gandesc si la incercarea a traseului Memorial Emilian Cristea, amplasat in stanga CCR(cum privim peretele).
Am ezitat multa vreme, pentru ca ceea ce se vedea in jumatatea superioara a traseului nu parea foarte imbietor, deoarece pe masura ce te indepartezi de linia CCR, profilul peretelui incepe sa se schimbe si apar brane, daramaturi, rampe, fisuri putrede etc.
In plus, partea inferioara a Memorialului, pe care o vedeam de sus, parea compusa mai mult din iarba, decat din stanca.
M-am sfatuit cu Mardare, care mai parcursee traseul si mi-a zis ca merita incercat, fiind un traseu de alpinism emblematic.
Asa ca m-am apucat de treaba. M-am documentat cat am putut de bine din descrierile gasite si de la colegi si am identificat lungimile considerate dificile, adica lungimile de artificial sau cu portiuni de artificial: L8, 10, 11, 12, 13 si 14.
Am coborat in rapel din creasta si pana la regruparea de deasupra Aripii ca sa-mi fac o idee la fata locului.
“La ochi” mi s-a parut posibil, dar mi-am dat seama ca e foarte mult de curatat si cu lungimi clasice pline de portiuni riscante pentru catararea rotpunkt, lucru firesc de altfel, avand in vedere ca traseul nu a fost batut pentru asa ceva.
Am luat legatura cu dl Florin Ularu, autorul traseului si cel care a reamenajat cu spituri jumatatea superioara a acestuia in anii trecuti si i-am explicat ce vreau sa fac.
Am fost foarte impresionat de energia pe care o avea, precum si de modul in care intelegea lucrurile.
Pot sa spun ca ne-am inteles rapid, „ca la catarat”, desi ne despart ceva ani si ne-am pus de acord cu privire la rezolvarea problemei asigurarilor in cazul incercarii rotpunkt.
Desi la inceputul discutiilor cu dansul, aveam inca dubii cu privire la parcurgerea traseului, am avut senzatia ca e atat de bucuros de acest proiect, incat m-am hotarat sa ma mobilizez. Pentru prima jumatate a traseului, am stabilit sa bat cate un spit la schimbarile mari de directie si sa pun bucla fixa, in asa fel incat sa nu mai existe riscul sa pierzi linia si cate un spit in punctele unde mi se pare foarte periculos(caderi pe brane, portiuni instabile etc).
Iar pentru a doua jumatate, ca o sa bat cate un spit unde mi se pare periculos pentru parcurgerea rotpunkt.
In mod explicit a cerut si un spit la jumatatea aripii, pe fata din dreapta.
Dupa incheierea proiectului de parcurgere rotpunkt, i-am trimis dlui Ularu o schita de detaliu, cu precizarea pozitiei spiturilor noi, in asa fel incat sa avem o situatie clara a spiturilor dansului de la reamenajare si a celor adaugate de noi.
Am trecut apoi la munca in jumatatea superioara a traseului, cu Marius, Castorul si Marda, pana s-au legat toate lungimile, secund sau in mansa.
Avand in vedere ca incercam sa parcurgem la rotpunkt un traseu de alpinism, nu am insistat cu curatenia la fel ca in CCR, care este un traseu de escalada sportiva, ci ne-am rezumat la curatarea prizelor de trecere, in asa fel incat traseul sa-si pastreze „parfumul original”.
Precizez ca traseul NU are consolidari sau prize fabricate.
Dificultatea traseului s-a dovedit mai scazuta decat in CCR, dar lungimile din a doua parte sant foarte diverse si „cu stiinta de catarat la stanca”, iar tipul de angajare este diferit, pentru ca vorbim de un traseu de alpinism si nu de unul de escalada sportiva.
“Sutul” de legare pot sa spun ca ar mai fi avut nevoie de o zi, doua de pregatire, dar accidentarea lui Marda si prognoza meteo ne-au determinat sa “fortam”. Am prezentat detaliat situatia accidentarii lui Marda in filmul traseului, la final.
Vezi Ziua 5, https://thewheelchairclimbingroute.ro/…/memorial…/
Am intrat in traseu de la Bolovan, pe data de 21 Septembrie 2020, la ora 14:00(😳), incercand sa facem un concurs de viteza din cauza orei avansate(motivele intarzierii sant prezentate in filmul traseului), si am ajuns la regru😀parea de deasupra Aripii, la ora 17:30 dupa cele 7 lungimi usoare, dar periculoase.
Am parcurs L8 si L9 legate, ca sa castig timp, L10 si L11(lungimea cu gaurile) cat de repede am putut si am ajuns inca pe lumina, pe la 19:30, in regruparea de sub lungimea cea mai grea, L12.
Incepusem mai devreme sa ma gandesc ca daca rezolv L12, o sa trebuiasca sa ma hotarasc ce fac pe intuneric, cu restul lungimilor.
Asa ca l-am rugat pe Marius, care filma, sa se duca la Bivuacul 4 si sa-mi aduca frontala. Am parcurs L12 in amurg din ce in ce mai accentuat si am ajuns in balconul de gresie de sub L13 pe intuneric, dupa ora 20:00. 😀😀
Ma simteam mai relaxat, pentru ca nu mai aveam de ce sa ma grabesc. Oricum era bezna si aveam senzatia ca „ii dau din castig” (😳), lucru care pe mine m-a ajutat intotdeauna.
Marda a urcat prin intuneric, pe pipaite, tragand de tot ce gasea in cale, hotarat sa ma ajute. Pana a ajuns in regrupare, a coborat Marius cu frontala.
Am aprins-o de cateva ori ca s-o verific si sa i-o pun lui Marda in ochi, pentru ca oricum nu mai avea la ce sa-i foloseasca in continuare(😳). Imi aduc aminte ca s-a uitat la mine cam „melancolic” si i-a zis lui Marius: „Colegul a vazut cam multe filme”.
Ma mai catarasem cu frontala la faleza si cu alte ocazii, dar nu pot sa spun ca eram vesel cu gandul la ce urmeaza. Cred ca starea de angajare in care ma aflam, impreuna cu necesitatea de a ma concentra exclusiv la prize si semne m-au ajutat foarte mult.
Am intrat deci in L13 la frontala si am parcurs si restul lungimilor la rotpunkt, cu emotii in cateva puncte:
– L13: in bavareza de gresie de la inceput si pe portiunea de fata de sub fisura secera stanga(uitasem de o priza la stanga si pana nu ma luat panica, nu am gasit-o)
– L14: dificultati de identificat prize in fisura, din cauza umbrelor de la frontala
– L15: la finalul traverseului stanga pentru ca am gasit la limita semnul pentru priza de picior ingropata(era sa cad)
Am iesit din traseu la ora 22:00, pe fondul glumelor lui Marius, care toata ziua a tras de blocatoare in sus si in jos ca sa filmeze si s-a chinuit permanent sa mentina moralul.
Marda saracu’ a indurat toate lungimile de noapte, singur, fara frontala si cu dintii stransi la venirile pe piciorul lovit.
Amandoi au fost pentru mine un exemplu de altruism, prin dedicatia cu care au sprijinit aceasta realizare.
Ma bucur enorm ca ne cataram impreuna si ca din cand in cand reusim sa facem cate ceva, chiar si in situatia noastra de persoane la varsta a doua(!).
Concluzii dupa parcurgerea rotpunkt a traseelor
Carutul cu Rotile si Memorial Emilian Cristea
- Abordarea traseelor de alpinism in maniera rotpunkt este o optiune personala, traseele nefiind batute pentru acest lucru.
- Indiferent de nivelul de pregatire al cataratorului, riscurile de cadere accidentala vor fi intotdeauna mai mari in Memorial, din cauza faptului ca traseele clasice de alpinism nu au avut in vedere parcurgerea rotpunkt.
- Din punctul meu de vedere, daca ar trebui sa recomand unui catarator de faleza unul dintre cele doua trasee, as recomanda fara ezitare CCR.
Date tehnice
Din punctul de vedere al dificultatii, traseul se prezinta astfel:
– L1-L7: grad 6a+(am cotat la total, pentru ca nu am mai putut sa-mi amintesc detaliat, pe lungimi). Vreau sa mentionez ca aceasta portiune necesita o buna autonomie de catarare in teren variat si un nivel la vedere necesar, mai mare cu 2-3 grade decat gradul cotat. Avand in vedere modul in care este asigurata, nu e bine sa cazi.
– L8: grad 7b+
– L9: grad 6c
– L10: grad 7b(necesta cunostinte bune de avansare prin kneebar)
– L11: 7a+/b(lungimea cu gaurile)
– L12: 7c+
– L13: 7b
– L14+L15: 7a+/b
Informatii mai detaliate se regasesc in filmul traseului, spre final.
Vezi Ziua 5, https://thewheelchairclimbingroute.ro/…/memorial…/
Defalcarea pe lungimi a spiturilor batute de noi: L1: 4 spituri, L2: 4 spituri, L3: 2 spituri, L4: 5 spituri, L5: 3 spituri(doua noi si un peu inlocuit), L5: 2 spituri, L7: 2 spituri, L8: 3 spituri(am scos 2 pitoane si 1 expansor ruginit si le-am inlocuit), L9: 2 spituri(unul nou si un peu inlocuit), L11: 2 spituri
(unul nou si un morcov inlocuit), L12: 2 spituri(unul nou si un morcov inlocuit).